Witheet kwam ik thuis….

De zoveelste die zei dat juist mijn kracht mijn probleem was.

Ik vocht om eruit te komen, uit mijn burn-outs en bore-outs, uit dat gekwakkel met mijn gezondheid, uit mijn overgewicht en depressieve gevoelens en het intens vastlopen van binnen. Maar hoe harder ik vocht, hoe heviger mijn problemen werden 


Ik had al zoveel geprobeerd en zelf gedaan, waarom lukte het niet?

Uiteindelijk zat ik nog 1x op die stoel bij een veelbelovende coach van mijn werk, mijn laatste hoop en poging, waarin ik me nog één keer kwetsbaar zou opstellen...

Daar kreeg ik binnen 10min te horen dat mijn laatste kracht en houvast, mijn vele ambities en potentie, niks anders was dan het overschatten van mijn capaciteiten en het onderschatten van het moederschap met alle rollen die ik had en wilde. Met mijn gezondheidsklachten, overgewicht, burn-out/bore-out , depressieve gevoelens en het intens vastlopen van binnen als gevolg...

Na een heel leven vol strijd van binnen met anders zijn en dat bij mij alles moeilijk gaat, voelde dit als dé bevestiging die ik altijd al vreesde. Het ligt aan mij....


In 2017 gebeurde dat. Binnen 10 minuten had ik door op die stoel dat ze me niet begreep. Mij niet serieus nam en het generaliseerde en mijn gevecht bagatelliseerde (Ik onderschatte immers alles...).

De zoveelste die me niet zag, en ik besloot het niet meer te proberen. Ik paste me aan, praatte naar haar mond, en zorgde dat ik weg kwam. 

Al meer dan 25 jaar kreeg ik de boodschap, direct als indirect, dat mijn “anders” zijn, bepaalde wie ik ben en wat ik kon voorstellen.  Voelde ik me vaak er niet tussen passen en afgewezen.

Lang compenseerde ik dit met mijn vele ambities en capaciteiten.

Mijn anders zijn. Dit kon ik niet meer… Eenmaal thuis, en al zo lang niet meer de sterke moeder zijn die ik altijd was, brak ik op dat moment. Ik gaf toe aan mezelf dat ik niet meer kon. Ik was op, ik wilde niet meer vechten. Ik wilde niet meer afgerekend worden op mijn voorkomen en anders zijn. Ik had letterlijk geen lol en zin meer in het leven; het was immers een constante strijd met mezelf en de wereld. Ik begreep het niet meer, ik begreep mezelf niet. Waarom lukte het me niet?

Maar ik weigerde te accepteren dat dit het leven was, dat ik de rest van mijn leven zou blijven vastlopen en me constant ging aanpassen. Dat mijn kinderen het beeld zouden hebben van een moeder die altijd wat had, nooit normaal kon zijn.

Dat ik elke keer overvallen en gevloerd werd door lichamelijke klachten en me zwak zou voelen, en het gevecht met mijn gewicht keer op keer zou blijven verliezen. Wat voelde alsof ik geen controle meer had, en het leven mij in de steek had gelaten.

Voor het eerst accepteerde ik dat een ander mij niet meer kon helpen, en ik dit ook niet meer kon verwachten. Ik moest mezelf gaan helpen, mezelf gaan begrijpen, en vooral gaan kiezen voor mezelf. Diezelfde middag heb ik letterlijk deze woorden uitgesproken en de beslissing genomen;

Het is nu MIJN tijd.

Het draait nu om mij, en alleen nog maar om mij. 

Hoe erg ik die coach op dat moment ook haatte, ik ben haar nu intens dankbaar. Door haar kon ik de beslissing nemen die ik nodig had, en de volle commitment geven aan wat ik te doen had.


Van Frustratie naar Fascinatie over jezelf; een EigenWijze Leefstijl;

Ik negeer mijn eigen hoogbegaafdheid niet meer. Ik verlang niet meer naar “normaal” zijn.  Sterker nog, alle intense en bijzondere eigenschappen van hoogbegaafd zijn die mij juist frustreerden omdat het niet serieus genomen werd en ik er juist op afgerekend werd, ben ik van gaan houden en volledig gaan omarmen. 

Ik ben “TE”; emotioneel en gevoelig, snel, direct, pijnlijk eerlijk, stuiterend van energie, complex. 

Ik hou van mijn perfectionisme, rechtvaardigheidsgevoel, vele verbanden kunnen leggen en 10 stappen vooruit zijn.

Ik heb tot de punt & komma ontdekt hoe deze kenmerken juist een prominente rol moeten hebben in mijn leven en volledig geïntegreerd moeten zijn in mijn leefstijl. 


En juist daarom;

 • Sla ik niet meer door met mijn gewicht, ben ik blijvend mijn overgewicht kwijt, en voel ik nooit meer de afkeur die ik had van mijn eigen zwakheid in het niet kunnen afvallen of mijn voorkomen. 
 • Elke patroon die mij in de weg zat waarom ik structureel vastliep met mijn gewicht en in de vicieuze cirkel terecht kwam, is doorbroken. Geen gevecht meer met de grip op mijn gewicht.
 • Is mijn energie altijd goed en in balans, zodat ik geen eetverslaving meer ervaar om me goed te voelen of energie te krijgen. Ben ik niet meer afhankelijk van eten of andere genotsmiddelen om om te kunnen gaan met mijn enorme hoeveelheid emoties en gevoeligheid. 
 • Kon ik mijn terugkerende gekwakkel met gezondheid omkeren door mijn eigen zelfherstellend vermogen in te zetten vanuit de kracht van leefstijl
 • Heb ik nooit meer een arts of psycholoog hoeven te zien of afhankelijk van geweest voor de burn-outs/bore-outs en depressieve gevoelens, omdat ik zelf de regie heb genomen en gekregen over mijn mentale gezondheid zodat ik me niet meer aanpas of inschik in mijn hoogbegaafdheidskenmerken en gelukkig ben met mezelf.
 • Kan ik altijd vertrouwen op mijn energie en balans om juist mijn vele ambities te kunnen volgen en al mijn capaciteiten vol in te zetten zonder over de kop te gaan. Ik luister niet meer naar de adviezen om mij heen of eerdere angsten/twijfels/onzekerheden, want mijn hoofd is in verbinding met mijn gevoelens en lichaam zodat ik precies weet en voel wat ik nodig heb. 
 • Ik verlang niet meer naar “normaal” zijn en ik durf juist nu af te wijken. Ik doe het volledig op mijn EigenWijze. Ik werk dus niet meer aan 1 ding, of 1 cursus/training tegelijk, maar juist honderden dingen. Zelfs als ik ze niet afmaak, want ik leer anders. Ik kies voor 10 functies in 1 functie in mijn expertise en dito praktijk, door de vele verbanden die ik kan zien en het zijn van een autodidact en generalist.  Ik lees meerdere boeken tegelijk. Ik maak sprongen in mijn denken en doen die ik opvolg al snapt niemand dat en oogt het chaotisch en afleidend, want ik zie 10 stappen vooruit. Ik doe niks meer ‘normaal’,  en alles in mijn snelle intense tempo, met 200% inzet en constant “aan” staan als ik wil. Ik weet waar ik behoefte aan heb en ik dóe dat tegenwoordig ook. Vandaar dat ik juist deze activiteiten heb gekozen en geen andere. Dit zijn de dingen waarop ik ambities voel, en die volg ik. Zo zet ik mijn vele capaciteiten vol in en ben ik in balans
 • Ik ben de moeder die ik wil en kan zijn, juist als voorbeeld en inspiratie voor mijn eigen hoogbegaafde kinderen. Ik leer hun elk moment van de dag wat het inhoudt om echt voor jezelf te zorgen, en wat zij nodig hebben in hun leefstijl als hoogbegaafd iemand. Zij krijgen elke dag meer begrip over zichzelf, en welke keuzes zij moeten maken voor hun eigen mentale en fysieke gezondheid. De erkenning die ze zo hard nodig hebben; geen frustratie, maar fascinatie.

 

Mijn visie is eigenlijk heel simpel; Eerlijkheid aan Jezelf.

Je bent hoogbegaafd, je bent anders…je past niet in de gemiddelde norm waarvan uit alles is ingericht in de huidige samenleving en gezondheidszorg. En dus ook je leefstijl past niet in de gemiddelde norm en aanpak. En toch blijf je dit proberen om je plek te vinden. Je maakt jezelf ongelukkig, zonder dat je er echt schuld aan hebt. Elke keer als je probeert er tussen te passen, erbij te horen en het wel te laten lukken, loopt je vast en verlies je de grip op je gezondheid. Het structureel vastlopen komt voort uit een pijn die gezien wilt worden maar beschermt wordt door vele ingezette patronen. Deze kunnen alleen doorbroken worden als je echt de spiegel gaat ophouden en al je gedragingen en acties onder ogen wilt komen. Jezelf gaat begrijpen, en je lichaam echt gaat leren kennen, waarom je doet wat je doet. Neem de volle regie en verantwoordelijkheid over jouw leven daar waar hoogbegaafdheid en leefstijl samenkomt.


Wat je over mij moet weten

Ik ben van de No-Bullshit; ik hou niet van trucjes, poespas of gekronkel en heb “pijnlijke eerlijkheid” enorm hoog in de vaandel. Ik doorzie alles en ik doorbreek direct het gedrag van patronen die jou tegenwerken en voor de gek houden.  Ik leg direct bloot wat er echt misgaat en waarover het werkelijk moet gaan. Ik leg het constant terug in jouw handen. Waar jouw invloed wel ligt. Ik ga nooit voor half, maar juist Full-In, wat garant staat voor grootste effect en impact (liefst levensveranderend), met veel enthousiasme en hoge energie. 


Als je me zou kennen, dan zou je weten dat;

 • Ik vaak spreek met zelfverzonnen woorden of door elkaar gehusselde gezegdes.
 • Een haat-liefde verhouding heb met “vaak gelijk hebben”, en dit me vaak aangerekend werd als ‘jij wilt gewoon altijd je gelijk hebben’. Nu heb ik gewoon altijd gelijk ;-)
 • Ik rete nieuwsgierig ben en alles wil begrijpen als het niet logisch is (Ik blijf dus maar doorvragen...) 
 • Ik 4x per jaar mijn woonkamer verander, mijn kinderen al tig keer van kamers zijn gewisseld….iets met veranderdrang en constante honger naar vernieuwing. Zo schaf ik 10 cursussen/trainingen/opleidingen per jaar aan, waarvan meer dan de helft niet afgemaakt wordt (bewust!)
 • Ik me niet kan concentreren zonder tig dingen tegelijk te doen of meerdere prikkels te hebben. Ik leerde vroeger tentamens tijdens mijn HBO door op de bank te zitten met het boek op de schoot, mensen om mee heen, en radio & tv aan.
 • Ik gek kan worden van mezelf en dat ik te veel leuk vind en te veel kan….Ik heb nog een waslijst aan dingen die ik wil!
 • Mijn kinderen beter zijn in executieve vaardigheden dan ik ondertussen…Ik hun moet helpen met huiswerk en taakinitiatie voor projecten en toetsen plannen, en ik elke keer faal omdat ik dit altijd op het allerlaatste moment deed en maar 1x doornemen nodig had.
 • Ik een echt paardenmeisje en -aaister ben, die het liefst de hele dag bezig kan zijn met het tutten en knuffelen van een paard; als ik er maar bij kan staan! Maar zonder dat anderen erbij zijn, dus niet op de manege van mijn dochters.
 • Ik regelmatig stuiter van hoge energie maar ook extreem lui kan zijn. Ik kan werkelijk een wervelwind zijn wanneer ik weer eens veranderdrang in het huis heb, of met hyperfocus uren achtereen me vastbijten in iets en niet 1x moeheid voelen of doorhebben hoeveel tijd ik bezig ben. Om nog geen 2 dagen later non stop te lezen of ergens mee aan klooien en niet van mijn luie reet af te komen. Beiden vind ik heerlijk!