Ik zit in de tuin met de laptop aan de tuintafel, zolang het nog niet regent en losbarst. 

Rust, groen, zacht windje, zachte warme temperatuur op mijn huid.

Zonnebril op om de intense prikkel die licht op me heeft tegen te houden en me af te sluiten van de buitenwereld om me heen. 

Noice-Cancelling koptelefoon op met de muziek die me altijd terug brengt naar mezelf en zorgt dat ik de omgeving even compleet kan negeren. 


Ik zit in mijn bubbel.


En niet vaak vertel ik over mijn bubbel en waarom ik die precies nodig heb of wat er dan met me gebeurt, maar de afgelopen week keerde hetzelfde thema constant terug in al mijn coachingsessies en wordt het tijd dat ik deze inside information eens met je ga delen. Want ik denk dat jij hem ook wel nodig hebt.


Maar eerst even terug in tijd. Enkele weken geleden deelde ik in mijn blog alles over mijn nieuwe ‘vroege vogel’ gewoonte en de impact die dit heeft op mijn energiehuishouding en -management. En vooral, de noodzaak die er in zit voor mijn energie! En ik was niet de enige, leerde jullie reacties mij…


Hou die noodzaak mbt je energie even vast.


Waarom ik nooit, maar dan ook echt nooit communiceer over gewichtsverlies zonder het gevecht met energie te benoemen, is precies de reden waarom ik nu in mijn bubbel zit en deze blog voor je schrijf. Het is precies de reden waarom ik vorige week in al mijn sessies constant gesproken heb over wat je nou eigenlijk werkelijk voelt in je lijf, en wat daar nou eigenlijk betekend. Wat de bedoeling is. Want;


Feit 1; Eten geeft energie.

Feit 2: Energietekort schreeuwt om eten

Feit 3: Verkeerd eten kost energie

Feit 4: Overgewicht kost energie

Feit 5: Energielek is er ALTIJD. (Je verbruikt de hele dag energie, zelfs als je het niet wilt, en juist dóór wat je niet wilt)

Feit 6: Hoogbegaafd zijn gaat met pieken en dalen in je energie; je bent anders bedraad en daar komt een andere energiehuishouding bij kijken


En nu heb ik het alleen nog maar over gewicht, energie en hoogbegaafdheid. Ik heb het nog geeneens over hoeveel energie het kost om je plek te vinden als hoogbegaafde in deze maatschappij en je constant aan te passen. Of wanneer je net als ik ook moeder bent van een hoogbegaafd gezin ;-)


En als kers op de taart, laten we niet vergeten dat we heerlijk hoogsensitief/hooggevoelig zijn en dus absoluut prikkelgevoelig… Wat denk je, ook iets met energie?! 


Maar oke, even terug, wat dat te maken heeft met afgelopen week en de sessies? 


Energie voel je, het is niet echt een meetbaar iets. Totdat je lichamelijke klachten zoals hoofdpijn/spierspanningen of intense vermoeidheid krijgt wanneer je langere tijd slecht in je energie zit of flinke verstoring hebt in je balans. Er ontstaat letterlijk kortsluiting in je huishouding en dus in je lichaam.


Maar daarvoor doet je hele systeem al zijn uiterste best om jou duidelijk te maken dat er een energie tekort is, echter moet je hier voor echt in verbinding kunnen zijn met je lichaam en zelfs je emoties (Emotie =ENERGY in Motion). 


Nou en daar heb je hem! Hoogbegaafden kunnen ondanks hun eigen intens voelen en hoogsensitiviteit volledig uit verbinding zijn geraakt met hun lichaam en gevoel….


Waarom dan? Ik zal je het geheimpje verklappen; Je hoofd is ijzersterk en nogal dominant en manipulerend. Hij zorgt er letterlijk voor dat je het niet meer voelt. Hij omzeilt, ontwijkt, verbreekt, overruled. 


En nu terug naar mijn coachsessies en de gevechten met je gewicht; Wil je grip op je gewicht krijgen, niet meer doorslaan in eten EN je energie pieken & dalen, dan MOET je weer gaan luisteren naar je lichaam en doen wat die nodig heeft en jou probeert duidelijk te maken, en stoppen met hardnekkig en koppig als je bent het proberen te negeren…..


Vorige week werd duidelijk in de sessies hoe moeilijk de meesten dit vinden;

De simpele vraag ‘wat voel je’ werkt dan letterlijk niet (meer), en je zal nog meer moeite moeten gaan doen om te kunnen voelen wat je lichaam je eigenlijk echt vertelt (en daarna de koppeling met je emoties én hoogbegaafdheid). Let me Help!


Ik ga je er al gelijk 1 geven die je zonder nu eerst te voelen al direct kan gaan onderzoeken; onrust.


Iedereen die ik vorige week sprak in mijn sessies leeft zo ongeveer op onrust zonder daadwerkelijk te begrijpen waarom die aanwezig is maar waardoor wel veel bepaald wordt als het gaat om je gedrag en acties (zoals eten of doorslaan in druk zijn). 


Onrust drijft ons weg, het voelt vervelend en maakt je letterlijk onrustig. Dus je gaat wat doen, en vaak iets dat het weg poetst of om jezelf af te leiden. 

Maar zitten en voelen waarom het er is, ho maar! 

Dat vind ons hoofd veel te ingewikkeld, en die grijpt dus in. 


Onrust is bijna altijd een uitingsvorm van een dieper liggend thema en emotie waar je je niet veilig en fijn bij voelt. En heel vaak raakt hij een thema die volledig gelinieerd is aan jouw hoogbegaafdheid en je huidige identiteit; dat wat jouw bijzonder en anders maakt, maar waar je waarschijnlijk vroeger op afgerekend bent (of nog wordt).

Dat doet pijn.


Rara wat doet jouw ijzersterke brein hiermee…?! Klaar om het te gaan onderzoeken?


Haal eens een pijnlijke situatie naar voren, probeer hem eens opnieuw te doorleven, en  durf dan eens echt naar binnen te zoomen en te voelen waar je lichaam hem allemaal draagt en zelfs uit? Mogelijk voel je onrust, wordt je misselijk, voel je druk bij je keel, krijg je blok in je buik, trillende spieren, verdriet, boosheid, angst, benauwd…etc. Ben je er altijd van bewust dat je zoveel voelt en draagt van je emoties? Of bepaalt jouw brein…


Dus nog een keer; Eten geeft energie, maar juist energietekort ontstaat door vele andere zaken dan te weinig eten (check je buik en billen, we hebben genoeg energie, geloof me!). Emotie is niks anders dan Energy in Motion, en kan je alleen voelen. Wil je meer energie? Dan wordt het tijd te gaan ontdekken wat je voelt in je lijf en met welke emoties. Je wilt het gaan begrijpen.


Nu begrijp je mijn bubbel.


Ik zit in mijn bubbel, en kies hier heel bewust voor en durf daar zelfs alles voor om te gooien als mijn hele systeem dit nodig heeft. In mijn bubbel ben ik en ik alleen. Ik ben met mezelf, en mag er even volledig op mezelf zijn. Het is een antwoord en reactie op mijn lichaam die mij de hele week heel duidelijk heeft laten voelen hoeveel er is geweest aan emoties. Wat de week me allemaal meer heeft gevraagd aan energie dan ik van te voren kon voorzien. Elk moment kan ik de beslissing nemen om gewoon door te gaan, ik kan veel aan, geen probleem. Maar ik wil het niet meer. Ik wil niet meer afhankelijk zijn van doorslaan, pieken & dalen in extreme onvoorspelbare vormen, eet- of andere -verslavingen, constant brandjes blussen voor mijn balans. Me aanpassen of weer inschikken om te overleven.


Hoe te beginnen? 

Jezelf erkennen in je hoogbegaafdheid, wat het je kost in je huidige leefstijl, en jezelf eindelijk eens rete serieus gaan nemen en belangrijk gaan vinden.


Start vandaag eens met die bubbel. Ga eens letterlijk voelen, en lukt het niet, begin dan net als mijn coachee en voel je grote teen. Vandaar volgt de rest, mits je maar start met je lichaam en dat wat je ervan voelt te gaan erkennen. Gewoon te luisteren.


Dankzij mijn bubbel kan ik weer stuiteren deze laatste 2 weken van mei, dus gooi ik er nog even een geweldige actie in…. 


Alleen in de maand mei heb ik nog 5 plekken voor een 1 op 1 die ik gratis weggeef voor een LeefstijlAnalyse:  


Dus ben jij die (vermoedelijk) hoogbegaafde die constant doorslaat in eten, altijd in gevecht is met je energie en je gewicht, en hier een intense afkeer op hebt met jezelf? In één sessie leer ik je wat de impact is van hoogbegaafdheid op jouw leefstijl en jij nodig hebt om in balans te komen naar een gezond gewicht met een leefstijl die wél past bij je hoogbegaafdheid. 


Vraag hem nu aan:

Ja die wil ik heel graag!