Het is nu half zeven ’s ochtends, alles doodstil beneden, en ik zie het eerste roze oranje licht in de blauwe hemel die verklapt dat de zon wakker aan het worden is..


Zelf ben ik al wakker en Up&Rise sinds 6:00…In de meivakantie van mijn kinderen… Nu kan je denken, lekker gestoord ben jij!


Meeste ouders die ik ken doen dan juist wat mee uitslapen en relaxed opstaan samen met de kinderen. Eindelijk even alles minder gehaast en chaotisch nu er geen school en sport is.


Not me anymore.

Al jaren monitor ik mezelf als het gaat om mijn energie, mijn prikkels, mijn motivatie voor die dag en ook tijdens de dag, en hoe zich dat in die dag ontvouwt. En tot nu toe had ik echt nog nooit, maar dan ook nooit, de modus gevonden waarin ik zelf een hele vakantie kan uitzingen zonder onrustig te worden in al mijn systemen en me happy te blijven voelen.


Waar de kids lekker ontladen/ontprikkelen en vooral opladen door even geen school meer te hebben en andere verplichtingen, en ze vooral heel veel tijd en ruimte hebben om met van alles bezig te gaan waardoor ze “aan” gaan staan wat ze anders niet kunnen, ga ik “uit”.


Ik werk zo niet. En na jaren ermee in gevecht te zijn en elke keer aan het einde van de vakantie me bijna depressief te voelen, is het genoeg geweest. Ik ben mezelf maar eens flink in de voorgaande jaren gaan onderzoeken waarom ik hier nou zo anders in ben en blijkbaar niet naar luister of anticipeer. Dit besefte ik me:


Enerzijds heb ik ongelooflijke behoefte aan ritme en structuur, anders kan ik echt lamlendig starten, blijven en eindigen. Als ik niet enigszins weet wat we gaan doen en welke doelen er evt voor die dag staan, dan gaat mijn hoofd alle kanten op qua de opties en zit ik meer voor me uit te staren, vast in het denken, terwijl de kids maar van alles zelf gaan uitvoeren. Hartstikke goed voor hun, maar ik voel uiteindelijk me doelloos, nutteloos en betekenisloos.


En dan vooral die laatste…betekenisloos…Dat is mijn anderzijds..Ik voel altijd vele drives en ambities, en nooit rustig 1, maar vele tegelijk. En naast het moederschap en het echt samen kunnen zijn en van betekenis zijn voor mijn ongelooflijk verschillende hoogbegaafde kinderen met ieder hun uitdagingen, MOET ik ook echt van betekenis zijn voor mezelf. Anders ga ik “uit”. Ik moet iets mogen doen met mijn drives & ambities.


Mijn balans kan er alleen zijn, voor hun als mezelf, als ik dit rete-serieus neem.


Dus dit saboterende gedrag van mezelf in de vakanties, waarin ik doe zoals de rest,  accepteerde ik niet meer. Ik werk niet zo, ik zit anders in elkaar, en het werd tijd dat ik hier andere keuzes voor durfde te gaan maken. Deze vakantie sta ik tussen 6:00-6:30 op, start mijn dag in RUST (wat ENORM belangrijk is voor mij eigenlijk), en ruime tijd voor mezelf alleen hebben. Ik besteed eerst de tijd aan de dingen die er voor mijzelf enorm toedoet. Wat dit me oplevert?

  • Ritme & structuur; geen gezeik meer over wanneer opstaan en wat de dag brengt. De ochtend is helder en strak ingericht.
  • Geen prikkels; minstens 1,5 uur in volle rust, en een prikkelvrije ruimte, om al mijn systemen in mijn eentje en op mijn voorwaarden te activeren voor de dag.
  • Het activeren van mijn systemen op mijn voorwaarden zorgt voor enorm veel focus, motivatie, energie, activatie. Ik sta “aan”, en mijn dag start dus briljant, wat ik niet meer kwijt raak.
  • Het gevoel echt van betekenis te kunnen zijn en blijven, en veel meer van waarde te zijn, omdat ik de eerste uren vol in mijn passie en bedrijf werk, en dat de basis kan zijn wat voor mij zo belangrijk is
  • Een geweldig voldaan gevoel en geweldig in balans wanneer de kids eindelijk naar beneden komen en ik al “uren” voorsprong heb gehad. Ik ben helemaal klaar voor hun en onze dag. Ik sta dan letterlijk in de startblokken.


Het grootste laatste gevecht wat ik moest voeren voordat ik mijn wekker daadwerkelijk vroeg kon zetten, was dat irritante innerlijke stemmetje; maar waarom kan ik niet gewoon uitslapen als iedereen en gewoon loslaten in de vakantie?


Tja, ik heb genoeg lessen geleerd ondertussen (net als jij) om te weten dat ik niet als iedereen ben…


En dat voor mij energie en prikkels echt enorm belangrijk zijn. Niet starten in al die prikkels, maar juist wel bepaalde prikkels van binnen nodig hebben, ook in de vakantie of vrije dagen. Juist je balans vinden in alle vormen van prikkels (interns-extern-intellectueel-fysiek etc) en prikkelgevoelig zijn is een van onze grootste uitdagingen.


Je energie staat of valt ermee, en daarmee ligt het ook volledig in jouw hand of je in balans kan zijn en vitaal en energiek leeft. Of dat je constant brandjes aan het blussen bent en achter de feiten aanloopt, zoals mijn vakanties eerder altijd waren. Ik had letterlijk vakantiedagen nog nodig ná de vakantie.


Mijn energie bepaalt tegenwoordig alles wat ik doe en laat. Hoe ik mij voel, hoe krachtig mijn beslissingen kunnen zijn, hoe ik de regie voer over wat ik wil en mijn gezondheid, hoe ik de moeder kan zijn die ik wil en juist het voorbeeld ben mbt balans voor mijn hoogbegaafde gezin, alles hangt af van mijn energie. Ik sta er dus mee op, en ik ga ermee naar bed.


Omdat ik niet goed in mijn vel zat in de vakanties, er bijna depressief uitkwam, en de energie letterlijk wegsijpelde gedurende de duur van de vakantie, ben ik hard voor mezelf gaan zijn. Door  mezelf de 'aangeleerde' + 'gemiddelde' relaxmodus te ontmene in de vakanties. En geloof me, dat doet even pijn, want alles wat we niet meer mogen en onszelf ontnemen, of het ons nou dient of niet, wordt als straf gezien door ons onbewust bekwame apenbrein.


En het resultaat van deze strafmaatregel? ENERGIE! Ik voel me heerlijk! Energiek! Krachtig! Ik geniet zo ongelooflijk van die tijd alleen en de ruimte die ik eerst heb voor mezelf. Het boost me enorm! Daarna sta ik letterlijk te popelen en te stuiteren om de rest van de dag te beginnen.


Dit is het grote geheim…Balans is letterlijk alles wat jij doet en laat voor jezelf! In hard zijn, of soms juist jezelf dingen afleren en gaan afwijken van het normale. Je bent niet normaal. Je energie huishouden werkt letterlijk anders, je prikkelverwerking is anders, je fysieke gesteldheid is anders, je brein is anders. Alles is anders….mocht je het nog niet weten ;-). Dus het heeft geen zin om naar anderen te kijken, of te zeggen ‘maar waarom kan het nou niet zo gaan als normaal’. En al helemaal niet om dat proberen na te jagen..

Ga jezelf in jouw energiehuishouden en balans ontdekken door jezelf rete-serieus te nemen. Durf af te wijken van het normale. Wil je een boost hierin? Grijp dan nog die laatste kans die ik je aanbood en die alleen deze week nog geldig is:


Minitraject Hoogbegaafd & EigenWijze Leefstijl; een 3-delige verkenning op balans & leefstijl en de link met hoogbegaafdheid. Meer erover, en om het te kopen, lees je hier:


Minitraject Hoogbegaafd & EigenWijze Leefstijl


En de echte vroege vogel maakt alleen vandaag nog kans om er 1 te winnen! Morgen maken we de winnaar bekend. Meedoen? Klik hier


De roze/oranje gloed is weg, het is nu lichtblauw en geel. Het schijnt, en warmt me op. Het geeft een prachtig beeld van een geweldige nieuwe dag, die ik ga grijpen nu, samen met een kop koffie terwijl ik geniet van het krieken van de dag en de vogels die me goedemorgen fluiten.


Met warme groet

Riejanneke


p.s. Direct grip op je constante gevecht met je energie in 4 stappen? => Ebook