Onvermijdelijke rouw bij ontdekking HB!


Rouw. Het eerste waar ik naar kijk is de foto op mijn telefoon van de grafsteen van mijn opa. De Opa die tegen mijn wanhopige moeder zei, op het moment van mijn leven waar ik echt zo intens vastliep en op zoek naar betekenis constant ontspoorde in gedrag; heb vertrouwen; zij komt er….

En terwijl ik dit typ, en denk dat het me niet meer zo raakt omdat ik het elke dag draag in mijn bedrijfsnaam, doet het ’t juist en vullen mijn ogen zich instant met tranen. 

De lading van die woorden, de zwaarte die ze hebben, lijkt alleen maar groter te worden hoe ouder ik word. “Wijsheid komt met de jaren”, zou mijn Opa zeggen. Maar nee, deze gevoeligheid komt juist omdat ik steeds dichter bij mezelf ben gekomen de afgelopen jaren, en weer kan voelen en kan toelaten wat het werkelijk voor mij betekent. Ik voel, want hij heeft gelijk gekregen; ik ben er gekomen. 


En nu is het tijd voor jou Lieve Lezer


Rouw gaat om meer.

Zondagavond vroeg ik een mijn volgers op Instagram waarover ik ze nog meer kon helpen met mijn blogs. Een van mijn huidige klanten kwam op de lijn met een intens gevoelig proces waar we allemaal een keer mee te maken krijgen; Rouw.


En zoals ik gelijk dacht aan mijn Opa die allang overleden is bij het starten van deze blog en het woord ‘Rouw’, is dat alles behalve wat zij bedoelde en ik nu aan jou wil overbrengen. Het is het onderwerp waarover ik het veel heb in mijn programma’s, en waar de meesten van ons allemaal mee te maken krijgen wanneer je eenmaal durft te gaan kijken naar de betekenis van Hoogbegaafd zijn en een levenslange miskenning.


Rouw is Rauw.

Dus wordt dit een vrolijke blog, nee sorry! Ben je iemand die liever altijd vooruit wil kijken, niet wilt hangen in het verleden, en niet stil durft te staan bij de impact van zulke gevoeligheden of überhaupt niet kan voelen? Dan kan dit wel eens de oorzaak zijn en precies wat je nodig hebt.

En daarmee ben ik mijn klant enorm dankbaar voor haar moed om dit onderwerp te opperen, want het kan weleens betekenen dat jij juist toe bent aan de sprong te wagen en het rouwproces in te duiken. Daarnaast ben ik van mening dat iedereen er aandacht aan zou mogen geven, en zelfs overtuigd dat het nodig is wanneer jij op latere leeftijd erachter bent gekomen dat je hoogbegaafd bent en wat dit eigenlijk betekent voor je leven en het leven wat je tot dan toe geleidt hebt.


Rouw bij de ontdekking van HB.

Rouw wordt vaak gekoppeld aan verlies van een dierbare, zoals ik gelijk de associatie maakte met mijn opa bij het starten van deze blog. 

En omdat ik nogal afwijkend ben en te werk ga, ga ik je nu niet uitleggen wat de werkelijke definitie van Rouw is en het daarbij horende proces. Daarvoor heb je Google.

Rouw is voor mij verlies om alles wat jij gemist hebt. Wat jou ontnomen is. Waar jij tekort gedaan bent. Waar jij niet gezien werd. Waar jij niet gehoord en erkend bent. Waar jij heb moeten opgeven en opofferen wie je eigenlijk bent, hoe je eigenlijk wou zijn, wie je eigenlijk kon zijn. 


Intens rouwen om jezelf.Waar jij hebt moeten besluiten om aan te passen zodat je kon overleven. Waar jij geraakt werd om wie jij bent, waardoor je bent gaan twijfelen aan jezelf en je maskers bent gaan dragen. Waar jij geleerd hebt om te stoppen met voelen.

Waar jij de wereld niet meer kon begrijpen, de wereld jou niet meer begreep, en je besloten hebt dat jij jezelf niet begrijpt en dus van alles bent in gaan zetten om het maar wel te begrijpen. Houvast te hebben.

Rouwen, om alles wat er is en waar je achter komt wanneer je stil durft te gaan staan en de pijn van dit alles durft te gaan ontvangen. Jezelf toestemming te geven om intens gebroken en verdrietig te zijn wanneer je beseft wat dit voor je betekent heeft. Hoe je je toen eigenlijk voelde, en wat dat met je gedaan heeft.


Waarschuwing!En nu een keiharde waarschuwing, want alles wil je rationeel kunnen aanvliegen en inzetten, zoals je jezelf aangeleerd hebt om het te begrijpen en te kunnen overleven. Je zal geheid straks ‘rouwproces’ googlen, en zien dat er fasen in zitten en allemaal mogelijke stappen en hulpmiddelen. Dat je kan sturen of bepalen hoe het dan moet gaan, en hoeveel tijd en aandacht erin mag zitten. (En vooral hoelang)

Rouw laat zich niet leiden. Rouw is er, en kan er alleen zijn wanneer jij jezelf dit gunt in de pure en rauwe vorm waarmee het zich aandient. En van het ene inzicht die jou laat rouwen, komt de volgende omdat er ruimte ontstaat en zich verbanden dan wel associaties aandienen. 


Afwijkend RouwprocesDus het rouwproces bij hoogbegaafde volwassenen, gaat vaak precies zo als onze energie; het gaat als een ping-pong bal alle kanten op en vol snelheid die niet te volgen of te stoppen is. Geen regulatie of beheersing mogelijk, wanneer je het echt toelaat en ervoor gaat.


Dus gooi er een aantal lachwekkende clichés in, en je komt er wel; 

Laat het los, laat het gaan. 

Go with the flow

Het is wat het is

Alles mag er zijn

Alles is øke

Adem in, Adem uit

En beweeg mee…


Mijn Opa

Ik kijk naar de zegelring aan mijn vinger, en vraag mezelf af waarom ik toentertijd zo’n sterk gevoel had waarin ik als enige van de tig kleinkinderen wel aan de traditie wilde vasthouden waar je op je 18e verjaardag de familiewapen door gegeven krijgt. 

Een alles overheersend gevoel, waarin het niet klopte als ik net zoals al mijn zussen/broer/neven/nichten nee had gezegd en voor iets anders had gekozen. 

Een plek die ik moest innemen, iets wat ik dichtbij me moest dragen en niet meer moest loslaten. Ik wist het zeker, maar kon het niet uitleggen.

In 2019 start ik mijn eigen bedrijf, 2 jr nadat ik echt uitgeschreeuwd heb ‘Het is NU mijn tijd’, en alles van mijn eigen hoogbegaafdheid volledig omarmd en geïntrigeerd heb in mijn leven. En precies 1 jaar nadat mijn gevoel zei dat ik eindelijk mocht gaan zeggen tegen mijn Opa; ‘Je hebt gelijk Opa, het is zover, ik ben er! Dank je wel voor het vertrouwen wat je toen al in mij had, al heeft het nog 20jr geduurd’.


En ik voor het eerst pas echt zie wat er op zijn graf ligt; Hora Est = Het is Tijd

null


Hij wist het. Hij zag het. Zonder dat ik dit wist.


Nu jij. Ik weet het, Ik zie het. 


Als ik jou mag helpen net zoals mijn Opa bij mij deed; ik geef 2 gratis sessies weg! Kijk direct hier