Hoe je die eerste stap kan zetten vanuit je gevoel? Gewoon, want jij kan geweldig voelen!

"Ik kan toch niet nu zomaar besluiten morgen de wekker niet meer te zetten? Of dat ik maar 6 uur ga werken? Hoe moet ik dat doen dan? Elke manager zal daar nooit ‘ja’ op zeggen?!"

"Het is het verhaal wat je jezelf vertelt, en hoe jij het nu elke keer uit handen geeft",
zeg ik haar.

Ze raakt wat benauwd en begint te wiebelen.

Ik daag haar nog wat meer uit; "Hoezo heb je toestemming nodig en kan je die jezelf niet geven?"


"Mijn hoofd is het helemaal met je eens", zegt ze, "en ik vind ook echt dat ik hier iets mee moet doen hier en nu qua besluit, maar mijn gevoel brengt me nu echt in paniek en verlamd me om hier een beslissing in te durven te nemen en vooral uit te gaan voeren."


"Mooi!" Zeg ik.


Actie tijd! Het moment is rijp!Tijd om die 2 spelers eens te gaan scheiden en je echt te gaan laten luisteren naar je innerlijke stemmen. Ze vooral te gaan laten voelen.

Ik zet een coachtool in, en zie voor mijn ogen het immense verschil tussen die 2 spelers met hun innerlijke stemmen (noem het maar gerust geblèr) letterlijk ontstaan. Zij ook. Ze voelt het vooral. 

Ze schrikt er zelf van hoeveel ze eigenlijk droomt en verlangt waar ze nooit naar luistert. Hoeveel ze zichzelf ontzegt. Maar nog erger vind ze, hoeveel ze leeft door de stem die alles bepaalt en controleert. Totale beheersing komt daarvan uit. En zelfs de paniek & verlamming die ze eerder voelde komt daar vandaan, en helemaal niet vanuit haar echte gevoel. 


Gevoel vs je HB brein
Haar echte gevoel vertelde haar heel wat anders. En die was zo overduidelijk en sterk aanwezig wanneer ze er maar even tijd voor nam en besloot het rete serieus te nemen, dat er geen twijfel meer was in haar besluit; ik wil er alles aan doen om meer mijn gevoel te gaan volgen en weer volgens mijn gevoel te gaan leven.


Wat gaat er mis?
Vorige week hebben mijn ondernemer collega Irene (smartphone fotografie) en ik de try-outs gegeven van onze nieuwe workshop met de unieke combinatie van smartphone fotografie en persoonlijke groei coaching. In één woord? Het had een enorme ‘Wauw-factor’! Er is zoveel los gekomen. Vele inzichten, intense verbindingen met jezelf en je kern, dynamisch en diepgaand. 


Wat het ook moet zijn, want jij bent het zelf en het gaat dus ook echt om jou. Het kan alleen fikse uitdaging zijn om jezelf te begrijpen als je weet dat je je hele leven mogelijk hebt aangepast en anders hebt gevoeld, en dan ook nog eens voor jezelf te gaan zorgen en te gaan staan. 


Het bleek ook wel uit de workshop, en de vraag die ik hun daarna heb gesteld in wat ze nu nog nodig hadden of waar ze meer over wilden weten;

‘Hoe zet je jezelf centraal? Hoe herken je je eigen stem tussen al die anderen?

Hoe kan je je intuïtie serieus nemen en meer vanuit gevoel ipv hoofd je (eerste) stappen zetten?'


Het simpele antwoord is: als je het nu mijn klant vraagt uit het begin van deze blog; voelen!


Je voelt niet meer goed!
En natuurlijk weet ik dat de meesten net zoals mijn klant juist alles vanuit het hoofd doet en het moeilijk vind om nu echt goed te kunnen voelen en vooral je te verbinden met je gevoel. Dus is het dan zo simpel? Ja en nee, want je voelt echt wel. 1 simpele oefening maakte dat immens duidelijk en voelbaar bij mijn klant en gaf binnen 15 min de haarscherpe uitkomst waar geen twijfel meer in mogelijk was. 


Je hoofd bepaalt.
Dus je kan voelen. Maar je maakt het zelf zo nodeloos complex omdat je je hoofd er intens mee laat bemoeien en bepalen, en zelfs overrulen waardoor je helemaal niet meer lijkt te voelen. 

Wat maakt het dan moeilijk? Je hoofd is ijzersterk, en je zal hier keihard tegen in moeten willen gaan, terwijl hij jou non-stop zal proberen te overtuigen en vaak kan winnen in zijn beredeneringen en overtuigingen. Het vraagt om vele ‘ssstttt’s’ en ‘lalalala, ik luister toch niet’.


En daarnaast een directe inzet van weer durven te gaan ontdekken wat je allemaal voelt, en wat dat jou eigenlijk constant wilt duidelijk maken en vertellen. Ik kan je hier nu direct mee helpen en een simpele opdracht voor geven; Ga Voelen!


Hoe starten met voelen?
Ga nou eens een week bijhouden wat je eigenlijk allemaal voelt. Elke situatie, elke omstandigheid, in de ochtend-middag-avond; check in! Wat voel ik nu, wat is er bij me, wat doet het met me, wat gebeurt er in me?


Schrijf het elke dag, en het liefst elk moment, op. Lees het na, en vraag jezelf ‘wat vertelt mijn gevoel me eigenlijk waar ik niet naar luister’? 


Je gevoel vertelt namelijk alles over jezelf, maar jij wilt er niet naar luisteren en acteren. Ga je dit wel doen, dan gebeurt het vanzelf steeds meer en beter dat:


Je jezelf centraal stelt

Je je eigen stem hoort, waar dan ook en bij wie dan ook

Je intuïtie begrijpt en weet op te volgen

Je vanuit gevoel stappen leert te zetten ipv je hoofd (sssstt!!)


En een laatste tip?
Zeg niet ‘hoe’, maar zeg ‘ik doe het’ en beslis dat het gaat gebeuren. Je geeft je hoofd hiermee geen ruimte om jou te verlammen met zijn argumenten en angsten, maar eist dat hij in de creatieve modus gaat om het te fixen. Dus uit fixed mindset, naar growth mindset!


Ik vraag haar wat ze nu nog nodig denkt te hebben of waar ze de uitdaging ziet. Ze kijkt me strak aan, ik zie geen twijfel of zorgen meer, toch doet ze haar uiterste best om er iets van te vinden of in te bedenken want ze is enorm zorgvuldig inclusief een hoge lat leggen voor zichzelf.

Ze checkt nog even de plek van de oefening en zegt tegen die plek met een scherpe overtuigende stem;

"Niks, want mijn gevoel is er, en die is feilloos, en ik ga hem nu constant najagen en volgen. Ik weet nu wat ik kan en echt wilt"


Er vertrekt een ander persoon mijn coachruimte dan die binnen kwam.