Een overvol doorgeslagen hoofd door een Elektrische Espressopot; jij hebt deze zijnskenmerk ook!

Hij staart me recht aan. Overal word ik geprikkeld door een overload aan informatie die me probeert te overtuigen dat het onmogelijk is om het niet te doen. Een schreeuwende fluorescerende oranje sticker met het woordje “nu” maakt dat nog eens extra duidelijk en eist mijn complete aandacht alsof het me wil vertellen dat ik allang mijn beslissing moet hebben gemaakt.


Als ik er niet naar kijk, lijkt het niet zo belangrijk en alles omvattend, maar ga ik er eenmaal naar kijken met de intentie om een beslissing te nemen, gaat mijn hoofd alle kanten op en blijf ik maar doordenken en -malen en weet ik niet meer hoe ik de eerste stap kan maken in dat spinnenweb aan overwegingen waarin alles mogelijk en tegelijkertijd onmogelijk is.


“Neem ik nou mijn nieuwe elektrische espressopot mee op vakantie nu ik hem mogelijk niet nodig heb of niet”


.......……....


“Oke Riejanneke”, hoor ik je denken nu, “dit gaat echt nergens meer over. Je bent nu echt toe aan vakantie…Serieus, waar kom je nu mee aanzetten?!! Een Espresspot en een blog?”


Simpel he?!


Simpel of Shit?

Maar dat is de vraag…is het zo simpel? Ik kan je garanderen dat ik het alles behalve simpel vind….als ik eraan toegeef. Ik hoef letterlijk alleen maar naar die pot te kijken, die nu al dagen op mijn tafel staat om ingepakt te worden (of niet!), en mijn hoofd draait overuren aan discussies en scenario’s bedenken om een juiste beslissing te kunnen nemen. Althans, dat is dan de overtuiging erachter. Als ik iets heb geleerd over de gebruiksaanwijzing van hoogbegaafdheid die mij enorm in de weg kan zitten en alles kan bepalen, dan is het wel het fenomeen grenzeloos denken.

Hoogbegaafd zijn betekent Anders Bedraad zijn. Letterlijk. Je hoofd denkt dus anders, leert anders, is vaak associatief, maakt op het moment nieuwe verbindingen en bewandelt meerdere paden, waardoor er nieuwe verbanden gelegd worden en nieuwe informatie ontstaat…. Alleen deze uitleg vattend in 1 zin voelt al grenzeloos… Vanuit het 1e spoor, ontstaat dus direct andere sporen, die dat weer op zichzelf ook doen. Grenzeloos dus. 


Grenzeloos denken.

En jij hebt het ook. Haal maar eens terug waar jij allemaal keuzestress over hebt omdat je doorslaat in je overdenkingen, bedenkingen en overwegingen. Bv bij het kiezen van een provider, een apparaat of zoals mijn klant ooit had het kiezen van een nieuwe bank.


Begin je al die grijns op je gezicht te krijgen? Herken je nu ineens dingen bij jezelf waarin je te maken hebt met het fenomeen grenzeloos denken? Een deelnemer van mijn programma deelde het 2 weken geleden in onze besloten Facebook groep;


null


Je vijand in energie.

Het kost je werkelijk bakken met energie; Hoe vermoeiend denk je dat zo’n vol hoofd is? En yup, hier werkt een lijstje niet altijd. Maar hoe kan het dan dat in datzelfde bericht meerdere deelnemers zeggen juist wel dankzij het lijstje er geen last van te hebben? 


‘Alles wat je aandacht geeft, groeit’. Alles begint met het bewustwording. Waar laat je het gebeuren hoeveel aandacht van jou ergens naar toe gaat die je mogelijk helemaal niet dient?

Wat tolereer je in jouw overvolle hoofd die nou eenmaal grenzeloos denkt en dus echt over alles, maar dan ook alles, zich oneindig druk kan maken. Ook over die espressopot op mijn tafel, of die ene broek of andere broek, want laten we wel wezen; je weet nu dat je er grenzeloos over kan denken, en jij laat dit gebeuren ben maakt het zo belangrijk dat het jouw volledig mag opslurpen in tijd, energie en gevoel. 


“Gevoel? Waarom zeg je nou gevoel?”

Hoe denk je dat ik me voel over die espressopot en dat ik daar niet makkelijk uitkom? Dat het me energie geeft of dat het iets toevoegt aan mijn eigenwaarde en zingeving? Het kost me vooral energie en vooral veel hoe langer ik het tolereer. Het neemt een groot deel van mijn tijd in beslag die ik ook had kunnen besteden aan dat wat me WEL energie geeft. Wat wel helpt bij een goed gevoel krijgen met mezelf en over mezelf. Het gevoel wat zo belangrijk is; van betekenis te zijn, er toe doen.


Grenzeloos shit

En dan nog maar niet te beginnen over grenzeloos denken en piekeren. Of alle beren die je op de weg ziet en waarvan jij ook nog eens bedenkt hoe je ze tegen gaat komen en wat daar weer uit kan ontstaan waarmee je dan te dealen krijgt, en daardoor gebeurt er natuurlijk iets …… wat dan weer met jou…Etc. Voel je hem? 


Jouw Haltbord

Je wilt dus echt de bewustwording creëren over het proces grenzeloos denken en het effect wat het heeft op jou. Waar jij het toelaat, en tolereert wat het met jou mag doen. Waar het mag bepalen wat er gebeurt, of wat jij vooral niet doet daardoor.  Hier vind je de eerste stap en basis om de leiding te kunnen pakken over je eigen leven als hoogbegaafde. 


“En wat moet ik doen dan? Hoe weet ik welke stap ik moet zetten dan?”


“Ik sta op en draai de doos van de espressopot om en verplaats hem zo dat hij uit mijn bereik raakt. Ik besluit bewust dat het nu mijn aandacht, energie en tijd niet mag hebben. Ik draai mijn hoofd om naar mijn beeldscherm, zet muziek op mijn hoofd zodat ik in mijn bubbel raak, en begin de blog te typen met de titel ‘Een overvol doorgeslagen hoofd door een Elektrische Espressopot’….


En wat betreft die espressopot? Ik laat mijn man besluiten en eis van mezelf dat ik het loslaat en mijn energie beter en vooral slimmer besteed.