Doorslaan in eten tijdens de vakantieperiode; het zijn je prikkels!


“Gelukkig duurt het nog wel even voordat het vakantie is”, zegt ze. 


“Oh Help! Het is nog maar een maand!”, denk jij.


Je hebt het niet op de rit gekregen in deze maanden, het is je weer niet gelukt, en je ziet nu er al tegenop dat je kleren in moet gaan pakken waar jij je met je lijf walgelijk in voelt door de intense afkeer die je hebt op je gewicht. 


Verdorie, je dacht echt het constante doorslaan in eten had kunnen doorbreken en je deze keer lekkerder in je lijf en vol energie de vakantie periode zou gaan starten zonder constant in gevecht te hoeven zijn met je gewicht en je voorkomen in je vakantie.


En als je heel eerlijk bent, voelt de vakantie altijd al zo dubbel, iedereen verheugd zich er enorm op. Lekker alles los laten, niks hoeven, kids vermaken zich wel, wanneer je er zin in hebt bezoek wat je leuks of maak je een mooie wandeling. Lekker opladen noemen ze dat. Maar eigenlijk kom je net zo gefrustreerd de vakantie door als de constante frustratie die je nu hebt met je eigen overgewicht. Als dat laatste maar gelukt was, dan was misschien deze vakantie beter gegaan?


Het voelt altijd zo erg als een “moeten”, het kost zoveel energie wat je eigenlijk niet snapt. En daardoor voel je vaker slecht dan goed. Tja, dan weten we allemaal wat er gebeurt; je gaat eten om je beter te voelen. Om nog ergens het gevoel van vakantie vandaan te halen. En vaak kom je dan terug met juist minder energie, en meer kilo’s. Weer een bevestiging van ‘niet goed genoeg’. Waarom lukt het jou toch niet? Hoe kan dit anders?


Wanneer je als hoogbegaafde anders bedraad bent, werken prikkels ook anders bij je. En juist een vakantie brengt prikkelverstoringen met zich mee waar je je niet op voorbereid hebt en mogelijk zelfs niet bewust van bent. Dit kost zoveel energie om mee te dealen, en vooral zoveel frustratie wat idem weer bakken met energie kost, dat je niet anders meer kan dan doorslaan in eten. 


Ik ga je bewust maken van 7 prikkelverstoringen zodat jij deze keer aan de voorkant kan zorgen dat je wel alsnog een fijne vakantie gaat hebben en niet hoeft door te slaan in eten en met minder kilo’s dan gewoonlijk terugkomt;


  1. Te weinig prikkels die je uitdagen. Van vrijheid in eigen doen en laten tijdens werk-schoolritme, en hoe je hierin kan bepalen wat jij nodig hebt voor je eigen uitdaging, naar overgeleverd worden in een omgeving en inrichting van ‘vakantie’. Weg uitdaging, of de mogelijkheid om zelf de nodige prikkels te bepalen. Zeker als je een gezin hebt, of nog vasthoudt aan de verwachting dat je in je vakantie niks doet.
  2. Te veel prikkels van je kinderen. Natuurlijk heb ik wel eens geprobeerd om met de kinderen thuis toch nog ook mijn eigen nodige prikkels op intellectueel niveau naar me toe te halen. Maar het werkt niet. De prikkels die mijn kinderen creëren en die constant of vaak en vooral onverwachts om mij heen zijn, zijn niet in balans met de prikkels die ik nodig heb. De ruimte die je hebt als ze op school zijn is helemaal weg als ze constant om je heen zijn.
  3. Te verschillende prikkels door elkaar heen. In opvolging van nr. 2; Prikkels die je graag hebt en eigenlijk ook wel nodig heb, en de prikkels ineens erbij van je kinderen en wat een vakantiemodus met je doet; de meesten raken gewoon overprikkeld omdat ze door elkaar heen gaan lopen. Elke rol heeft zijn eigen “lading aan prikkels” die het met zich meebrengt. En overgevoeligheid en overprikkeling ligt op de loer (en is eigenlijk een feit in deze) vanwege je intensiteit.
  4. Te verslaafd aan prikkels. Je hebt een andere mate aan prikkelbehoefte. Deze ligt vaak hoger dan bij de gemiddelde mens. Hier heb je dus al een verhoogd risico dat je snel(ler) toegeeft aan de prikkels en ze constant gaan opzoeken en jezelf erin verliezen tijdens vakantie. Het wordt nog erger als je een ‘High-Sensational-Seeker’ bent.
  5. Prikkels geven nut/doel. Kan je jezelf vermaken en/of kan je je vervelen? Veel hoogbegaafden hebben hier last van en weten helemaal niet wat het inhoudt om jezelf te vervelen of “simpel” vermaken. Je wordt er onrustig van, en de enige manier hoe je geleerd hebt dit op te lossen is door prikkels op te zoeken en naar je toe te halen, of te gaan eten om het weg te werken.
  6. Verkeerde prikkels; ik ben geen thuismoeder. Ik hou van mijn kinderen, en ik beleef graag dingen met ze waar ik mooie herinneringen aan van overhoud. Maar ik kan niet gewoon thuis zijn en kijken wat zij doen/behoefte aan hebben en wat mijn eigen behoefte is. Ik wordt rusteloos en zelfs enorm passief. Ik voel me zinloos en doelloos. Ik heb het nodig dat ik mijn zingeving echt heb liggen op een stukje “performance” in dat wat mijn hart raakt en passie is. Dit ligt voor mij echt in mijn business. Waar ligt dit voor jou? Hoe werkt dit voor jou en hoeveel ruimte geef je hierin aan jezelf?
  7. Prikkels fysiek door ritme/voeding. Het effect wat het heeft op je lichaam, je gesteldheid, als door je ritme die verandert in bedtijd/opstaan, beweging, voeding, activiteitenpatroon etc. Je lichaam reageert heftiger en laat duidelijker blijken dat verandering in fysieke prikkels niet gewaardeerd wordt. Je energie wordt minder, je vitaliteit vermindert, je conditie lijdt eronder, en ook je gesteldheid ligt makkelijker onder vuur. Je wordt ook letterlijk makkelijker ziek; sneller wat hoofdpijn of last van je buik. Genoeg signalen die we helaas vaak negeren of niet herkennen.


Zo, raak je al geprikkeld van dit verhaal? Hopelijk ben je nog meer geprikkeld om jezelf serieuzer te nemen in wat wel/niet voor jou werkt en wat je nodig hebt als hoogbegaafde. Want dat je anders bedraad bent, dat je anders in elkaar steekt moet je nu wel duidelijk zijn.


En nu? Je wilt voor jezelf nagaan hoe dit werkelijk voor je werkt. 

Wat maakt dat je elke keer hierdoor in gevecht raakt met je energie en gaat doorslaan in eten. 

Wat kan jij aan de voorkant doen om grip te houden op jezelf? 

Wat heb jij nodig om deze prikkelverstoringen te voorkomen, dan wel op te vangen zonder non-stop door te schieten in je balans?


Vul jezelf niet met alle prikkels, voed je wel met de juiste, en kom nu echt een keer lichter terug van vakantie; Letterlijk als figuurlijk!