"Onderwerp Schokkend"


Onderstaande email die ik 2 jaar geleden naar 30 huisarten in de regio heb gestuurd vind ik zojuist terug in mijn mailbox:

------------------------------------------------------------------------------------------------

Ik zit op een verjaardag, met 9 dames, en 5 hiervan hebben ernstig ziekelijk overgewicht (BMI hoger dan 35!). Van de overige 4 zijn er maar 2 die nooit te dik zijn geweest. De andere 2 hebben net het traject achter de rug (waaronder ik) en zijn tussen de 25-35 kg afgevallen.


Er wordt vrolijk gedeeld welke pillen gebruikt worden voor hun verhoogde bloeddruk en cholesterol. Hoeveel last ze hebben van de plaspillen. De verstoorde nachtrust. De stress die er is.


Ze vertellen hun ervaringen die ze hebben met de behandelaars. Hoe het stoeien is om de juiste pillen te vinden waar je je het "beste" van voelt.


Je het "beste" voelen lijkt afhankelijk te zijn van je pillen. Van de symptoombestrijding & medisch ingrijpen. Wat gun ik deze vrouwen een andere leefstijl. Een gezonder bestaan. Meer geluk. Wat zou ik ze graag willen helpen, want het kán echt anders:

(Mijn bmi was 43, inc hartritmestoornis & insuline resistentie)

null

En ik kán ze helpen! Maar hier heb ik wel jullie hulp voor nodig. Niet alleen de doorverwijzing, maar ook de bewustwording creëren; Wat doe je zelf voor je eigen gezondheid? En wat doe je vooral niét.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Allereerst, laat ik wat verduidelijken. Je BMI wordt gebruikt als index cijfer over hoeveel risico je loopt door de hoeveelheid vet die je meedraagt in je lichaam. Hoe hoger, hoe ziekelijker. Zelfs als je geen symptomen of ziektes nog hebt;

null

Nu weet je ook hoe "ziekelijk" ik was..

Terug naar die email!
Ik weet het nog als de dag van gisteren. Mijn mond viel letterlijk open. Is dit hoe wij kijken naar je eigen overgewicht? Als een vrolijk onderwerp waarover je praat op een verjaardag en doet alsof je "kwaaltjes" (lees Ernstige aandoeningen!) een grappig iets zijn? Die je totaal niet serieus hoeft te nemen?

Waar wil je aandacht op hebben?
Ik zou me kapot schamen! Althans, dat deed ik toen ik zo enorm zwaar was. Ik voelde me er zwak door, en wist pijnlijk goed dat al mijn kwaaltjes en constante gedonder met mijn gezondheid absoluut kwam door wat ik mijn lichaam zelf aandeed met die enorme hoeveelheid vet....

Niet veel later zat ik zelf met een kind in de wachtruimte bij de huisarts en had precies dezelfde ervaring; 80% van de mensen die daar zat waren echt veel te dik. Tja, ik kon het niet laten om hetzelfde te denken; hoeveel van hun zitten hiervoor symptoombestrijding waarbij de oorzaak een overgewicht-gerelateerde ziekte is....

Ik vind het schokkend! En tegelijk schrijnend, op meerdere terreinen:
Ik heb vaak genoeg bij de arts op de stoel gezeten in mijn tijd, waarin ik haarfijn voelde dat er zonder woorden wel degelijk een vooroordeel geveld werd bij de aanblik van mijn overgewicht.
Tegelijkertijd heb ik ook de ervaring dat ik bij mijn cardioloog zat voor mijn hartritmestoornissen, ik een recept voor 3 medicijnen meekreeg om zelf uit te proberen MET een aanbod voor medisch operatief ingrijpen en ZONDER 1 woord te reppen over mijn overgewicht... Het is dat ik het zelf aan gegaan ben omdat ik toen al onderweg was in mijn 'final' afvallen.

Dus...Het is niet de arts die jou gaat helpen. Het is niet de arts die jou gezond gaat maken. Het is vaak helaas zelfs niet de arts die het je gaat vertellen... Laat mij het je wel vertellen;

Het is aan jou, en alleen aan jou. Jij hebt het succes in je eigen handen, en bent dus ook de oplossing. Doorbreek je eetverslaving, ontdek waarom je doet wat je doet, en krijg volledig grip op je eigen gezondheid. Durf jezelf echt onder ogen te komen, en ga jezelf en je lichaam volledig leren kennen en begrijpen.

En van die 7 dames die te dik waren? Is er nu nog maar 1 die blijvend zijn ziekelijke overgewicht kwijt is...Guess Who?!

Afvallen is namelijk meer dan alleen kilo's kwijt raken. Hoe dan? Ik vertel je mijn geheim, als je jezelf onder ogen komt in mijn gratis Leefstijl- & VoedingsAnalyse (inc Adviesgesprek!).